Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΥΡΙ εύκολα γρήγορα

What's about
Ιn this blog I wonder if it is advantageous to deal with the modern man the preparation of food. Because I live in non-urban part of the country, for that reason, I decided, few years ago, to prepare a part of my foodHaving in my mind to not really limit my lifestyle. But I predicted, that in the coming years, are likely to have humanitarian crisis in my country. What could i do then? 
So . You can see on the following site how i prepare part of my food . But it is not worthing . I just pay more for every think. But i know what i eat .  I found primary sources of raw materials and some produced them by myshelf. Such as wheat, which is the basis of our food . I like to travel even for short .  I' m not oblicate to stay at home, thats why i have no animals. At the same time I have been doing short trips between large work spaces. That is why not deal with livestock and each productions. These raw I buy from producers and saving them, when Is possible i.e. Prosciutto, milk, jogurt, cheese e.t.c. Always i take account on hygienne on making food .


 
Εάν συμφέρει να κάνει κάποιος όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της τροφής του, μόνος του.
Ποια είναι τα ψέματα προς τον εαυτό μας. Ποια τα ψέματα της κοινωνίας .
Παρακάτω δείχνω τι κάνω και τι σκέφτομαι σχετικά με την τροφή. Δεν υποστηρίζω ότι ξέρω καλά ή τα κάνω σωστά . Αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει. Απλώς προβληματίζομαι .  
Αποδεικνύεται ότι ο σύγχρονος άνθρωπος σε κοινωνίες σαν τις δικές μας δεν μπορεί και ούτε τον συμφέρει να κατασκευάζει εξ αρχής την τροφή του. Όμως και από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι μας κοροϊδεύουν και μας εκμεταλλεύονται άσχημα. Για τον λόγο αυτό επιμένω εφ΄όσον ζώ σε επαρχία να κατασκευάζω όσο μπορώ, μοναχός μου τροφή επιζητώντας από αυτό την σημασία των απλών πραγμάτων, όπως τα ονομάζουμε ανάμεσα σε μεγάλη κατά τα λοιπά διανομή χρόνου σε εργασία, ξεκούραση κ.λ.π.  Ισως υπάρχει στοχασμός για την κοινωνική σημασία της απλής μικρής οικιακής οικονομίας αλλά αυτο θέλει αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί καποτε.. Οι λόγοι πλέον δεν είναι η οικονομία αλλά ένας τρόπος ζωής με διερεύνηση του οικονμικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.   
Πρέπει να κερδίζω πολλά περισσότερα υλικά αγαθά, αν έχω όσα μου φτάνουν για υγιεινή επιβίωση και πνευματική καλλιέργεια ?     Και ποιο είναι το μέτρο, γι αυτό ?    Η τελειότητα σε κάτι μπορεί να είναι αιτία  της φτώχιας άλλων ?      Που αρχίζει η πολυτέλεια και πόσο κοστίζει η δική μας πολυτέλεια σε άλλους ?   Ποιος είναι ο μέσος όρος ?    Ευχαριστώ.


Οταν εχω γάλα απο παραγωγό κάνω Τυρί και Γιαούρτι.

Κατ' αρχήν δεν κανω κάτι το δύσκολο. Κάνω κάτι πολύ απλό που μου έμαθε ένας γλυκός άνθρωπος που θα θυμάμαι όσο ζώ, η πεθερά μου.

Ολο το μυστικό,  το έχω πεί και προηγουμένως, είναι να βρεις Τσομπάνο καθαρό και τακτικό. ΤΟ ΓΑΛΑ, ΝΑ ΤΟ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΕΙΣ . Τα δοχεία μεταφοράς είναι μιας χρήσης και τα πετάς με προσοχή . Συνηθως χρησιμοποιώ μονο μια φορά, τα μπουκάλια πόσιμου νερού. Τα μεταφέρω σε ψυγείο πάγου. 

 Το γάλα είναι καλύτερο  απο πρόβατα γιατι είναι ποιο παχύ και ετσι γίνεται πιο νόστιμο το τυρί ή το γιαούρτι . Τα άπαχα δεν μου αρέσουν . Αν θέλετε να κανετε με προἰόντα super Market , πάρτε γάλα αγελάδος και προσθέστε κρέμα γάλακτος. Βραστε τα και καντε οσα γραφω παρακατω . θα κανετε το δικό σας τυρί .

ΠΡΟΣΟΧΗ
πρώτα  Ενημέρωση για την υγιεινή . Το γάλα πρέπει να ειναι μόλις αρμεγμένο, λευκό , άοσμο και χωρίς σκουπιδάκια. Επειδή ζω σε επαρχία πηγαίνω σε μικρή απόσταση απο το σπίτι μου.  Ακόμα και όταν είμαι σίγουρος για τα ζώα και πάλι το αντιμετοπίζω σαν μολισμένο. Κατευθείαν το φέρνω σε επαφή μονον με την ζεστή κατσαρόλα. Δεν επιτρέπω να πετάγεται απο δω και απο `κεί νωπό γάλα.

Προστασία απο την ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ  (Ονομάζεται και  Μελιταίος πυρετός είναι σοβαρή αρώστια και γι αυτο δεν ρισκάρουμε τίποτα) . 
Η θερμοκρασία διατήρησης μέχρι να το βράσουμε είναι κατω απο 5 βαθμούς C. Το διατηρώ το πολύ δυο ώρες σε τέτοια κατάσταση απο την στιγμή που παράγεται. Μετά το βράζω. Σημαίνει το εχω πάνω απο 90 βαθμους για τουλαχιστον ενα λεπτό .  Συνηθως το έχω πεντε λεπτά ανακατευοντας όταν Βαζω λεμόνι και αλάτι . Αν εσείς θέλετε να έχετε ποιο υγιείνή διατροφή μπορείτε να το παστεριώσετε στους 66 C για 30 λεπτά της ωρας . Οσο λιγότεροι οι βαθμοί τόσο καλύτερα για τα θρεπτικά συστατικά και για την γεύση. Ομως εγώ δεν θέλω να κανω πολλές ακροβασίες.   Η παστερίωση είναι ήπια θερµική κατεργασία που στοχεύει στην καταστροφή µέρους των µικροοργανισµών (συχνά των παθογόνων) που υπάρχουν στο τρόφιµο, και εποµένως η περαιτέρω επεξεργασία και οι συνθήκες αποθήκευσης πρέπει να ελαχιστοποιούν την µικροβιακή ανάπτυξη.


Φτιάχνω φρέσκο τυρί. 
Παίρνουμε το γάλα φρέσκο και σύντομα το βράζουμε . Καλό είναι ρίχνοντας το στην Κατσαρόλα να το περάσουμε απο ένα πολύ ψιλό κόσκινο ή τσαντήλα.
Εχουμε ετοιμάσει απο πρίν :
1. αλάτι 3% 2. χυμό λεμονιού 3%, 3. το σουρωτήρι με την τσαντίλα ή πολύ λεπτό τούλι (< 0,2 του χιλιοστού) . 

Το βράζουμε οχι σε δυνατή φωτιά (για να μην κωλύσει στον πάτο), ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Οταν βράσει ρίχνουμε το λεμόνι και κόβει. Συνεχίζω Ανακατεύοντας απο κάτω με το σύρμα μέχρι να χωρίσει σε στερεά κοματάκια τα οποία τα σπαω, δεν τα αφήνω να κωλήσουν μεταξύ τους .  Οταν κόψει για τα καλά θα δείτε το νερό να έχει χρώμα κιτρινο και τα  άσπρο τυρόπηγμα . Το αδειάζουμε στο σουρωτήρι με την τσαντίλα και το αλατίζουμε ανάλογα ποσο θελουμε να το κρατησουμε. Αν είναι να μεινει πολύ θέλει περισότερο αλατι (έως 3%). Αν το φαμε γρήγορα μπορείτε και καθόλου.  Το κανουμε μπάλα στρίβοντας να ξεζουμιστεί. το δένουμε και το κρεμάμε να στάξει καμια - δυό ώρες.  Αν θέλετε να το κρατήσετε πολύ καιρό πρέπει να βάλετε οποσδήποτε αλάτι . το αλάτι απ'έξω μαζευει και την υγρασία Οταν το βγάζετε απο την τσαντηλα, προσεκτικά να μην σπάσει, τυλίξτε το με αλάτι και αφήστε το σε δροσερό μέρος . Αφού τραβήξει κι άλλο αρχίζει να κιτρινίζει απ´ έξω. βάλτε το στο ψηγείο. Μπορείτε να βαλετε κι άλλο αλάτι αν θα το κρατήσετε καιρό. Αν το φάτε μεσα στην βδομάδα δεν χρειάζεται. Αν το θέλετε για μυζήθρα για μακαρόνια κάντε το ποιο αλμυρό  και στεγνώστε το σε ασφαλές μέρος δροσερό και στεγνό μακρυα απο καθε είδους ζουζούνια . Παλια το βάζαν σε ΦΑΝΑΡΙΑ. Μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψηγείου. Αλλά  να το γυρίζετε και να έχει αλλάτι παντού. Συνήθως τα 3 λίτρα γάλα μου δίνουν 750 γραμμαρια τυρί 1 / 4 δηλαδή .
Οι παραγωγοί το Γάλα το πουλάνε στις εταιρείες 35 λεπτά. Με μεγάλη ευχαρίστηση τους δίνω ενα ευρώ. Αλλά στα μέρη μου δύσκολα παίρνουν λεφτά διότι είναι φίλοι. Εχουνε πλαφόν απο τις εταιρείες και πρέπει σε αυτές να δίνουν ορισμένη κατ`ελάχιστο ποσότητα. Ετσι δεν μπορούν πάντα να μου δίνουν.   Μια φορά την εβδομαδα αν εχω 5 κιλά είμαι τυχερός.  Το τυρί αυτό είναι αξεπέραστο σε γεύση. Προσοχή ΠΑΝΤΑ στην καθαριότητα. Συνήθως κανω και ένα υπέροχο Γιαούρτι. Υπάρχουν φωτο και ποιο παλιές θα εμπλουτισω κι άλλο αργότερα με φωτο για τα σταδια παρασκευής. ευχαριστώ 

Βαζουμε στο γαλα που αρχιζει να βραζει λίγο ξύδι 2-3%

Ανακατευουμε και αμεσως <<κόβει>> το γάλα. 
 Ανακατεύουμε ακομα λιγο εως οτου διαχωριστεί όλο
μετα το γυρνάμε στο πανί που θα επιτρέψει να φυγει το νερό (δεν είναι <<ορός γάλακτος>> αυτό, αν το βρασετε δεν θα πάρετε ανθότυρο )

και την τυρομάζα την μαζεύουμε την αλατίζουμε λίγο  ή περισσότερο ανάλογα πόσο και πού θα το συντηρίσουμε και για ποια χρήση. Αν το θέλουμε για να τρίβουμε στα μακαρόνια βάζουμε περισσότερο και μπορούμε να το φυλάξουμε  στεγνωμένο για πολύ καιρό σε ξηρό και δροσερό μέρος μακρυά απο έντομα. Αν θα το φαμε σαν τυρί το φυλάμε στο ψυγείο . Το τριβω λιγο την πρώτη μερα με αλάτι απ έξω. Θα βγαλει και άλλη υγρασία για κανα δυο μέρες. Απομακρύνω την υγρασία και το διατηρώ συνέχεια στο ψυγείο και το καταναλώνω γρήγορα (σε 3-4 εβδομάδες το πολύ). Αλλιως το καταψυχω γιά 4 μηνες. Μπορείτε αν θελετε να το κρατησετε μεσα σε λάδι . Αν εχετε καλό μέρος συντήρισης εκτος ψυγείου. Δηλαδη ζείτε σε βουνό, εχει δροσιά και ξηρότητα μπορειτε να το διατηρήτε εκτος ψηγείου για πολύ καιρό αλλά θα σκληραίνει συνέχεια .  


Καθε φορά, μια ποσότητα την κάνω γιαούρτι γιατι είναι η βραδυνή διατροφή μου. Συνηθως κανω 1,5 - 2 κιλά την εβδομάδα και το καταναλώνουμε μαζι με την συζυγο σε μια εβδομάδα. Παντα ομως κρατάω λίγο για μαγιά για το επόμενο γιαούρτι.  Αλλιως αγοράζω ενα φυσικό γιουρτι για να κάνω το επόμενο. 



`Πήξαν τα τυριά.. `πήξαν και τα γιαούρτια ..

Ο σημερινός άνθρωπος της πόλης όμως δεν μπορεί να κάνει συχνά τέτοια πράγματα, επειδή οι ρυθμοί του βίου μας είναι διαφορετικοί. Ομως όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και ανεξατητοποιούνται  τόσο εδω στην επαρχία μας μένει λίγος χρόνος παραπάνω .
Από που θα κερδίσουμε χρόνο ?
Απλως ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ επειδή χαλάει την δική μας ζωή .. . Διαβάζουμε βέβαια  τις ειδήσεις αλλά μονον στο πλαίσο της επαρκούς ενημέρωσης ΟΧΙ τα σκουπίδια ..



λίγα πράγματα για το γάλα

Ποιες είναι οι κατηγορίες του γάλακτος βάσει επεξεργασίας;
α) Νωπό γάλα, αυτό που είναι όπως λαμβάνεται από τους μαστούς των ζώων.
β) Παστεριωμένο γάλα, το γάλα που έχει θερμανθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για ορισμένο χρόνο (συνήθως 73-74ο C για 15΄ ή 66ο C για 30΄) με στόχο να σκοτωθούν τα παθογόνα μικρόβια (δηλαδή αυτά που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ο μελιταίος πυρετός, η λιστερίωση κ.λπ.) και ένα μέρος από τα υπόλοιπα που προκαλούν αλλοίωση στο γάλα
γ) Υψηλής Παστερίωσης, όπου το γάλα θερμαίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία για μικρότερο χρόνο (συνήθως 138ο C για 10 milisec) με στόχο να σκοτωθούν τα παθογόνα μικρόβια, τα σπόρια και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα που προκαλούν αλλοίωση στο γάλα
δ) Γάλα UHT, το οποίο είναι πρακτικά αποστειρωμένο. Η διαφορά του από το προηγούμενο γάλα είναι ότι σε αντίθεση με το UHT, το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αρχικού γάλακτος και μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του, κυρίως βιταμινών, οι οποίες χάνονται με την επεξεργασία UHT


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου