Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΕΛΙΕΣ - OLIVES - OLIVE OIL

As  I  said... it's hard and costly... to make your own food. while your job is totally different ....
But the purity is worthing ....
Our planet not have problems, but we, people living on, we do, we have ...
the intensification of production and the re-industrialization of food causes great degradation in quality

2019 έχουμε Ελαιοκομιδή καθε 2 χρόνια επειδη οι ελιές δεν καλλιεργούνται επαγγελματικά

Οπως εχω εξηγήσει και σε παλαιότερες αναρτήσεις είναι οικονομικά ασύμφορο να φτιαχνεις την τροφή σου ενώ είσαι εργαζόμενος. Ακομα περισσότερο, οταν εισαι ελευθερος επαγγελματιας με ατομική επιχείριση.

Ειναι πολύ ακριβό να φτιαχνεις και την τροφή σου ερασιτεχνικά..
Και γι αυτο λέγω, οτι Κοροϊδεύω τον εαυτό μου..

Ομως το λάδι αυτό, που μυρίζει φρέσκια ελιά, δεν μπορώ να το βρω και να το αγοράσω πουθενά στο τοπικό εμπόριο .

Βαλτε στο Google τις λέξεις Πολυφαινόλες  Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη

Αν το λαδι ειναι πικρό  είτε καίει τον ουρανισκο αυτο δεν οφείλεται στην οξύτητα, μπορεί να είναι φάρμακο .  Διαβάστε για τα πολυφαινολικά ελαιόλαδα. Την Ελαιασίνη και την Ελαιοκανθάλη


English
Why olive oil is good :   here
here   
medical research here


 ΤΟΠΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  ΕΛΙΕΣ ΞΕΡΙΚΕΣ - ΕΙΔΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ-

ΚΟΣΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΙΑΜΟΝΗΣ - ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ,
 ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ  ΔΥΟ ΕΤΩΝ .



ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΙΑ - ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΑΔΙ - ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
- 1ο ΒΑΣΙΚΟ: ΚΑΛΟΣ ΚΑΡΠΟΣ  2ο ΣΥΝΘΛΗΨΗ  ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ 3. ΚΑΛΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, 4ο ΜΑΛΑΞΗ ΠΟΛΤΟΥ < 40 λεπτά , 5ο Χαμηλη θερμοκρασια <28 C, Εξαγωγη με Φυγοκεντριση με μετρια πιεση η σε μυλόπετρες. Φυλαξη σε ανοξείδοτα δοχεια σε δροσερό εως ψυχρό μερος ακομα και το καλοκαίρι . Μακρυα απο φως και αερα. Οξειδώνεται πιο γρήγορα απο το κρασι . Ποτε με αερα σε μεγάλα δοχεία. Καλυτερα σε πρασινα γυαλινα μπουκαλια καλά κλεισμένα   σε βαθυ υπογειο .  Μονον ετσι θα μπορειτε να εχετε καλό λάδι ακομα και μετα απο χρόνια. Το αρχικό θολό λάδι θα καθίσει σε 2 μηνες . Το ιζημα ειναι υγειινό  μονον τους  μηνες του χειμώνα. Περιέχει πολύ χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία  . Μετα όμως πρέπει να αφαιρείται .. Ομως οχι με διηθυση και χημικα, παρά μονον με μηχανικη αφαιρεση του επάνω μέρους που θα αποθηκευτεί χωρις επαφη με αερα και φως.    


ΕΔΩ  θα διαβασετε για τα Φαινολικά ελαιόλαδα και την συνεισφορά τους στην καλή υγεία.
Στην Ελλάδα έχουμε ΜΕΡΙΚΆ καλά αγαθά . Ενα απο αυτα ειναι το λάδι . 



ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ  .


διαβαστε ΕΔΩ




διαβαστε σε ιστοσελιδες
1 . ΕΔΩ

2
τυπος ΕΔΩ




Olive Oil Colors
Ελλάδα κατέχει την 3η θέση, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, στην παραγωγή ελαιολάδου από τα μέλη της Ε.Ε, (λογω μεγέθους)  αλλά  την 1η θέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση  λαδιού.

Τα κρίσιμα σημεία στο στάδιο του Ελαιοτριβείου.
-Οι χοάνες υποδοχής να είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτα μέταλλα και να είναι σχεδιασμένες, έτσι ώστε να καθαρίζονται εύκολα και να μη συγκεντρώνονται οι ελιές από προηγούμενες παρτίδες στις εσωτερικές γωνίες, αλλά να γίνεται σωστή ανακύκλωση των καρπών.
-Η αποφύλλωση να είναι επαρκής. Η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου μαζί με φύλλα, ιδιαίτερα όταν οι σπαστήρες είναι μεταλλικοί, προσδίδει στο ελαιόλαδο έντονη οσμή και γεύση «φρεσκοκομμένου χόρτου» και «φύλλων», που είναι δυσάρεστες στους καταναλωτές, όταν είναι πάρα πολύ έντονες.
-Στο πλύσιμο του ελαιοκάρπου να γίνεται έλεγχος του επιπέδου υγιεινής – καθαρότητας του νερού .
Κατά την παραλαβή γίνονται οι αναλύσεις των χημικών παραμέτρων και της εκχυλισιμότητας- εξαγωγιμότητας (extractability) και η ταξινόμηση. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε είναι ουσιαστικές και καθορίζουν τους χειρισμούς και τις συνθήκες στα επόμενα στάδια της εξαγωγής του ελαιολάδου.
Η ταξινόμηση γίνεται με τα εξής 4 κριτήρια: ποικιλία, βαθμός ωρίμανσης, ποιοτική κατηγορία (Α, Β ή Γ), ποτιστικές ή ξερικές.
Η κατηγορία Α περιλαμβάνει ελιές που η επεξεργασία τους μπορεί να δώσει ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας. Ο καρπός είναι απολύτως υγιής. Στην κατηγορία Β κατατάσσονται ελιές με ελαττώματα όχι σοβαρά ή σε αρχικό στάδιο: με δάκο, που έχουν πληγωθεί στη συλλογή ή/και μεταφορά ή είναι παγόπληκτες. Τέλος, στην κατηγορία Γ εντάσσονται ελιές με σοβαρά ελαττώματα: προσβολή από γλοιοσπόριο, εκτεταμένη προσβολή από δάκο, με σπασμένη ή σαπισμένη επιδερμίδα ή που έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί για πολλές μέρες.
Η εξαγωγή ελαιολάδου από τις τρεις παραπάνω ποιοτικές κατηγορίες γίνεται σε ξεχωριστές «γραμμές» του ελαιοτριβείου.
Το πότισμα δεν έχει άμεση επίπτωση στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της ποιότητας –οξύτητα, υπεροξείδια. Έχεις, όμως, επίπτωση στη συγκέντρωση των φαινολών, που είναι σαφώς χαμηλότερη. Συνεπώς, οργανοληπτικά τα ελαιόλαδα είναι λιγότερο πικρά σε σχέση με αυτά από ξερικές ελιές. Επίσης, σε δέντρα που ποτίζονται, οι ελιές ωριμάζουν αργότερα.
Οι χημικές αναλύσεις που γίνονται σε αυτό το στάδιο είναι για: την υγρασία και τις πτητικές ουσίες, την περιεκτικότητα ελαίου επί ξηρής και υγρής βάσης και την οξύτητα.

Η μάλαξη
 Το επόμενο στάδιο, η μάλαξη, είναι ένα από τα βασικά στην όλη επεξεργασία του ελαιοκάρπου και γίνεται σε ειδικά μηχανήματα, τους μαλακτήρες. Οι μαλακτήρες είναι μηχανήματα τα οποία μαλάσσουν (ζυμώνουν, ομογενοποιούν) την ελαιοζύμη πριν εισαχθεί στο φυγοκεντρικό διαχωριστήρα. Κατά την άλεση του ελαιοκάρπου σχηματίζεται γαλάκτωμα μεταξύ ελαίου και ύδατος. Η μάλαξη, λοιπόν, είναι απαραίτητη, για να συνενωθούν τα μικρής διαμέτρου σταγονίδια λαδιού, που είναι διασπαρμένα στη σπασμένη ελαιόπαστα, σε μεγαλύτερου μεγέθους σταγόνες που θα διαχωριστούν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα συστατικά της ελαιοζύμης. Διαφορετικά το λαδι το χάνεις σε καποιο ποσοστό.

Η μυρωδιά και η γεύση
Η μυρωδια πρέπει να εχει κατι φρουτώδες. Η γευση δεν πρεπει να αφηνει δειγμα μνημης στον λαιμό για πολυ ωρα ή να το νιωθεις μετα απο ωρες σε αερια του στομάχου. . Η πικρα και το καψιμο αναφερονται στις πολυφαινόλες . Οχι ομως οτι ενα παλιο λάδι θα εχει τετοιες πολυ-φαινόλες . Το λαδι μην το κρατατε χρόνια .  Ανεβαζει οξέα. Πρεπει να ναι σχετικα φρεσκο και παντα καλοδιατηρημένο.

Τηγανηστε μόνον αν δεν μπορειτε να ζησετε χωρις τηγανητά και μονον σε ελαιολαδο και σε χαμηλη θερμοκρασια (να μην καπνίζει) . Το σησαμέλαιο και το φουντουκέλαιο ειναι καλά για τηγανι αλλα ακριβα επίσης.

 ΕΛΙΕΣ
 Οι ελιές του είδους "Μαγάρων" ειναι για παραγωγή ελαιόλαδου. Αυτο δεν σημαίνει οτι δεν τρεφόμαστε με οτι διαθέτουμε.  Καθε φορά μαζευουμε και για επιτραπεζιες απο αυτες και επαφίεται στην τεχνη της κατασκευης τους να γινουν νόστημες. Αλλες θα γινουν "ξυδάτες" , κι άλλες "πατητές" αλατισμένες, με λεμόνι ή με ξυδι για να διατηρηθουν και μετα σε λαδι καλό . Τρωμε περιπου 1-2 κιλα τον μήνα .  Βασικά στοιχεια το σιταρι οι ελιές το λαδι και το κρασί .  οταν βρουμε και γαλα αποθηκευουμε τυρί οπως σας δειχνω παρακάτω . Οταν βρουμε και κανενα καλο χοιρινό οπως το αγριογούρουνο θα γινει prosciutto οπως σας δειχνω παρακάτω .


One olive tree close to our house make giga- olives. The  type of olive tree and the poor foliage, has the effect of producing large olive fruits  weighing 10-18 grams .


ΗΡΘΑΝ ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

1 σχόλιο: